Dopning är ett allvarligt problem i många sporter och tyngdlyftning är tyvärr inte ett undantag. Som tur var har detta tagits på större allvar de senaste året då nya regler har gjorts angående doping.

man lifting weights

Den internationella tyngdlyftningsfederationen, IWF, rapporterade 2013 att man hade bestämt sig för att införa hårdare straff för nationer med ett viss antal dopningsfall under ett och samma år, både i form av böter och avstängningar.

Under ett normalt år tar IWF över 2000 dopingtester, av dessa sker omkring 40-50% utanför tävlingar. I och med det nya beslutet måste ett böterna betalas inom 6 månader och nationen som bötfälls är avstängd till dess att böterna har betalats.

Böterna börjar på  50,000 dollar för en nation med tre dopingfall under ett kalenderår, detta ökar sedan med 50,000 dollar för varje dopingfall upp till maximalt 9 fall och 500,000 dollar. IWF redovisade en lista över antal dopingfall under 2013 nation för nation:

  • Kazakstan – 13 st
  • Armenien – 7 st
  • Uzbekistan – 6 st
  • Ukraina – 5 st
  • Rumänien – 4 st
  • Georgien – 4 st

IWF:s president gick även ut med en varning för bulgariska tränare som reser världen runt och tydligen lämnar långa spår av dopingfall efter sig efter anställning som nationella tränare i de olika tyngdlyftningsnationerna.

Organisationen rapporterade även om hårdare tag mot de fall där dopingtestare inte träffar på de aktiva, vad man brukar kalla för bomkontroller. 114 stycken bomkontroller har rapporterats. I och med det nya beslutet kommer nationer som på något sätt hindrar IWF:s dopingtestare från att komma till landet, bli avstängda från deltagande på VM.

En sista sak var även att de nationer som inte betalt dopingböter som gavs ut under 2011 och 2012 var tvungen att betala med före årsskiftet 2013/2014 eller bli avstängd i minst två år, beroende på hur många dopingfall nationen hade.