Tyngdlyftning är en populär och mycket omtalad sport som många vill prova på. Det kan verka enkelt vid första anblick då det går att göra hemma, utan tillhörande vikter, såväl som på gym. Dock är det svårt att få in rätt typ av lyft och hitta rätt vikter, och därför leder tyngdlyft ofta till skador.

Nedan vill vi ge dig några tips som kan underlätta din tyngdlyftning och som även kan motverka skador.

Verktyg och tillbehör

Om du är nybörjare kan du ha svår att behålla ett starkt grepp om olika tyngdlyftningstillbehör, såsom skivstänger, hantlar eller handtag. I sådana fall kan dragremmar eller greppmedel (kalk) vara till stor hjälp.

Ett annat problem som många nybörjare, men också mer vana tyngdlyftare, stöter på är felaktig form. Det beror ofta på en förhållandevis svag bålmuskulatur eller svaga axlar, armbågar, handleder eller knän. Detta går att motverka med lyftarbälten, lindor eller skydd i form av knä eller armbågsskydd.

Så vad du än kan stöta på för problem, vare sig du tränar hemma eller på ett gym, så finns det hjälp att få. Läs mer här och kolla in det tillgängliga utbudet, och se till att du undviker onödiga skador redan idag.