Denna artikel handlar om hur tyngdlyftare tränar och hur man inom styrketräning kan dra lärdom av och använda sig av detta.

training barbell gym strength

Som tyngdlyftare tränar man fokuserat och målinriktat på att lyfta så tung vikt som möjligt i två olika övningar, ryck och stöt, som man kan läsa mer om i en av våra tidigare artiklar om dicipliner i tyngdlyftning. För att kunna lyfta så tungt som möjligt är det viktigt att man har en så bred grund som möjligt av andra egenskaper som ska tränas upp på sidan av huvudträningen.

För fysisk prestation kan man mäta och träna sin kropp i de följande egenskaperna:

  1. Styrka – att med ren muskelkraft påverka ett yttre motstånd.
  2. Explosivitet – att kunna utveckla kraft med högsta möjliga hastighet.
  3. Muskeluthållighet – att kunna utföra upprepat arbete med en enskild muskel under längre tid.
  4. Rörlighet – att kunna utföra effektiva rörelser till sina leders ytterläge
  5. Smidighet – att kunna snabbt byta riktning under förflyttning.
  6. Kardiovaskulär kapacitet – att kunna syresätta kroppen under en längre tids lågintensivt arbete.
  7. Koordination – att kunna integrera samtliga fysiska kvalitéer och utföra effektiva rörelser.

Tyngdlyftarnas största mål är självklart de olympiska spelen, läs mer om det i vår artikel om tyngdlyftning i OS. Just därför planeras träningen i fyraårs cykler. För att bättre kunna överskåda träningen delar man även in den i kortare cykler, till exempel ett år, som sedan delas in i ännu kortare delar där man kan fokusera på specifika mål varje kvartal. Sist planerar man sina träningsveckor. Från dag till dag vanligt att skriva ned lite om träningspassen, om det var lätt eller tungt, om man lyckades med ett personbästa, om något gjorde ont osv.

I klassisk styrketräning tränar man ofta en eller två gånger i veckan, men tyngdlyftare tränar kroppen varje dag. Därför finns det skillnader i hur och varför man tränar. Kroppsbyggare vill bygga större muskler, detta kräver mycket arbete och längre återhämtning. Men tyngdlyftare tränar för att bli bra på något, detta ställer stora krav på en, bara de tekniska aspekterna kräver åtskilliga timmars träning. Man varierar även passen, tunga pass för att bli stark och lättare pass för att träna teknik men också för att låta kroppen vila  från de tunga. När man tränar så ofta är det viktigt att skydda sig med saker som träningsbälte och handledsskydd.

Tävlingsmomentet är huvudsyftet med träningen för alla som utövar någon form av idrott. I slutändan är det egentligen den enda måttstocken man använder sig av för att bedöma om träningen varit effektiv eller inte.