Som med all sport har kläderna en viss betydelse när man ska lyfta tyngder. De fyller viss funktion och vid tävlingar finns det bestämda regler för vad man får och inte får bära.

gym group with weight lifting bar crossfit workoutNär du tränar tyngdlyftning är det ett par saker du behöver tänka på när det kommer till kläder. Du bör inte använda kläder som du kan fastna i, så åtsittande plagg är att rekommendera. Skorna måste vara av lyftar modell, för att ge bästa stabilitet och för att lyftaren ska kunna stå stadigt.

För att skydda kroppen från skador kan man använda lindor alternativt färdiga skydd, som knäskydd, handledsskydd, handskar, bälte eller så kallat ryggskydd.

För att tävla är det lite regler som måste följas. Tävlanden ska bära en hel dräkt som saknar krage och inte går över armbågar samt knän och är hel och ren. Under dräkten får en kroppsstrumpa bäras som ska vara kroppsnära, utan krage, består av en eller två delar och ska täcka hela kroppen.

Du får också bära t-shirt under trikån och den ska inte heller ha krage och får inte täcka armbågar. Shorts får bäras under eller ovan på dräkten och ska vara åtsittande, får inte täcka knän. Strumporna får inte vara högre än upp till knäna. Lyftarskor är ett måste och tyngdlyftarbälte får bäras ovanpå dräkten. En mer ingående information kan hittas på Svenska Tyngdlyftarförbundets sida.